78_20240810_102648.jpg
73_20240712_104225.png
1928_20220823_161318.jpg

Týc jde za svým vzorem: Natyho už teď chápu

Tenkrát v dětství si vybral číslo dresu 88 podle svého oblíbeného hráče a taky trenéra. „Naty patřil mezi mé vzory. Působil v Tatranu a zároveň mě vedl v elévech,“ vysvětluje Tomáš Týc, čerstvá posila Bolky. Sedmnáctiletý gólman a Jan Natov se teď sešli v jedné šatně - už jako spoluhráči. Mimochodem, v Boleslavi bude chytat s číslem 11.

Jaký byl Jan Natov tenkrát? 

Výborný. Měl jsem ho nejradši. Když pak odešel do Bolky, moc se mi to nelíbilo. Ale teď už ho chápu. (usmívá se)

Už v té době jsi chytal? 

Kdepak, to jsem ještě hrál v poli. Do brány mě to moc netáhlo. Až když nás v mladších žácích trénoval Jirka Jakoubek, řekl mi, ať to jdu zkusit, že to ve mně vidí. No a myslím si, že to odhadl docela dobře. 

Koho dalšího kromě Honzy Natova v Bolce znáš? 

Taky Kubu Grubera. I on působil v Tatranu a všichni hráči z áčka se tenkrát nějakým způsobem angažovali u mládeže, takže jsem se potkával i s Kubou. Přes další kamarády se znám taky s Matym Krebnerem a v kontaktu jsem byl s Dominikem Hanušem. Psali jsme si, povídali jsme si. Určitě spolu budeme mít dobrý vztah. 

Co tě na angažmá v Bolce láká? 

Těším se na nové spoluhráče, nové prostředí, nové zázemí a chci být úspěšný. Je to pro mě super motivace a rád bych získal hodně zkušeností. 

Třeba od reprezentanta Lukáše Bauera?

On pro mě může být velkou inspirací. Vím, kde všude byl, čím si prošel a co má za sebou. Věřím, že si toho od něj můžu hodně vzít. 

Předpokládám, že důležitou metou je juniorské mistrovství světa. 

Ano, je to pro mě hodně důležité. Nejdřív ale musím ukázat, že si místo zasloužím. Nedávno vyšla nominace na Euro Floorball Tour do Švýcarska, takže na to se teď soustředím. Chci odvést tu nejlepší možnou práci pro tým.

Za národní tým do 19 let jsi chytal i na ŠKO-ENERGO CUPU.

Zápas proti Könizu pro mě byl velkou zkušeností - první takovou na mezinárodní úrovni proti dospělým. Věřím, že jsem něco ukázal, něco jsem se naučil a taky jsem zjistil, na čem musím dál pracovat. 

Jak ses cítil v Mladé Boleslavi? 

V tu chvíli jsem ještě vůbec nevěděl, co za pár týdnů nastane. Ale hala je pěkná, s dobrým povrchem, dobrým zázemím, velkými šatnami. Takže všechno fajn. 

Ve čtvrtek tě s novým týmem čeká cesta na Umeå Scandic Cup. Těšíš se?

Bude fajn zažít takhle krátce po přestupu turnaj v zahraničí s novým týmem, budu moct poznat kluky. Těším se.